Afval verplicht sorteren voor alle bedrijven

FAVV

Afval verplicht sorteren voor alle bedrijven

Sinds 2021 moesten al heel wat bedrijven (zoals horeca, zorginstellingen, …) verplicht keukenafval en etensresten sorteren.
Vanaf januari 2024 geldt deze verplichting voor alle bedrijven, ongeacht of er eten geserveerd wordt of niet.

We zetten alles nog eens op een rijtje…

afval sorteren

Verplichtingen als bedrijf

Welke afvalstromen moet je sorteren?
Je moet ongeveer dezelfde afvalstromen sorteren als thuis, maar er zijn enkele verschillen.
Bedrijven worden verplicht 22 afvalstromen te sorteren die nooit in het restafval mogen. Sommigen mogen soms samen ingezameld worden. Bespreek dit met je inzamelaar.

Waarom is sorteren belangrijk?
Heel wat afval bevat waardevolle materialen. Die kunnen gerecycleerd worden. Dat is beter voor het milieu en van economisch belang. Grondstoffen zijn schaars en worden daardoor duurder.

Om te recycleren moet afval eerst gesorteerd worden. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van de materialen. Recycleerbaar afval dat foutief
bij het restafval belandt, kan vaak niet meer gerecycleerd worden.

Wat als je niet sorteert?
Afval sorteren aan de bron is een verplichting. Als je niet sorteert, ben je in overtreding met de milieuwetgeving. Bij een inspectie kan je bedrijf dus een aanmaning of een proces-verbaal krijgen. Daar kunnen boetes uit volgen.
Sinds 2020 moeten de inzamelaars de restafvalcontainer bij bedrijven controleren en moeten ze wijzen op fout gesorteerd afval.

Ok - Niet ok?

Etensresten

Wat is toegestaan:

  • plantaardig en dierlijk keukenafval en etensresten
  • eieren, eierschalen
  • broodresten
  • koffiedik, papiern koffiefilter
  • papier van keukenrol
  • bereide of bevroren gerechten en sauzen

Wat is niet toegestaan:

  • theezakjes en koffiepads
  • verpakkingen
  • mossel- en oesterschelpen
  • beenderen en karkassen
  • glas, plastic, metaal
Selectieve inzameling van keukenafval en etensresten
PMD 2
Ok - Niet ok?

PMD

Wat mag wel:

  • bidons < 8 liter

  • drankkartons

  • kunststof bakjes, vlootjes en schaaltjes

  • kunststof flessen/flacons (bv. frisdrank, melk, bad- en doucheproducten)

  • kunststof potjes, bekertjes en tubes

  • kunststof zakken, folie of film van huishoudelijke oorsprong of gebruik

  • metalen verpakkingen (bv. drankblikjes, conserven, kroonkurken, deksels, spuitbussen van voedingsmiddelen/cosmetica, aluminium schaaltjes/bakjes)

Wat mag niet:

  • bidons > 8 liter
  • aluminiumfolie
  • harde kunststoffen (bv. emmers, kisten, bakken, vaten, curverboxen, …)
  • Mousses en piepschuim
  • Verpakkingen met een mix van materialen (bv. een laag kunststoffolie en een laag aluminiumfolie) die niet van elkaar kunnen gescheiden worden.
  • Verpakkingen van giftige, gezondheidsgevaarlijke of bijtende producten.
Ok - Niet ok?

Papier en karton

Wat mag wel:

  • Kranten en tijdschriften
  • Folders uit de plastic verpakking
  • Printpapier
  • Alle verpakkingen uit papier en karton: dozen, zakken en rollen

Wat mag niet:

  • Vuil en vettig papier en karton
  • Behangpapier
  • Cellofaanpapier en aluminiumfolie en -zakjes
Papier
Ok - Niet ok?

Restafval

Wie bedrijfsrestafval aanbiedt in zakken in een container, moet hiervoor vanaf 1 januari 2023 transparante zakken gebruiken. Zo kan de inzamelaar snel en makkelijk een visuele controle uitvoeren op sorteerfouten.
Voor selectief ingezameld afval aangeboden in restafval/PMD-zakken van je gemeente verandert er niets.
Deze transparante kunststof afvalzak moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • een minimum gehalte van 80% gerecycleerde kunstoffen
  • waarvan minstens de helft uit gerecycleerde postconsumer kunststoffen bestaat
  • een certificaat hebben van oorsprong van gehalte van gerecycleerde plastics

Meer info kan je vinden op de website van OVAM.

Maak je gerecht
instagrammable
Met deze tips creëer je instagrammable gerechten die hopelijk viraal gaan
Lees meer
Zet je zaak
digitaal op de kaart
Welke platformen doen ertoe
Wie bereik je ermee?
Lees meer
Trends
Alcoholvrij voor elk
De vraag naar alcoholvrije dranken, bubbels, wijnen en spirits groeit enorm.
Lees meer
Koffie<br>De 4 M's van de barista<br>
Koffie
De 4 M's van de barista
Om de perfecte koffie te zetten houdt elke barista rekening met de 4 M’s.

Lees meer
Thee<br>The basics
Thee
The basics
Theeconsumptie zit in de lift
Waar hoe zat het nu weer precies met de verschillende soorten?
Lees meer
Koffie<br>Ken je koffie
Koffie
Ken je koffie
Met koffie kan je alle kanten op
We hebben de 24 belangrijkste varianten voor je opgelijst.
Ontdek de folder
Op de hoogte blijven?
Meer omzet?
Meer tevreden klanten?

Blijf op de hoogte van nieuws en trends.
Ontvang maandelijks inspiratie in je mailbox.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.