Alcoholvrij voor elk

Drankenkaart

Alcoholvrij voor elk

Van Dry January tot Tournée Minerale: niet-alcoholische dranken zitten in de lift!

De vraag naar alcoholvrije dranken, bubbels, wijnen en spirits groeit enorm. Sterker, alcoholvrij is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Een mooi alcoholvrij alternatief mag niet meer ontbreken in het assortiment van jouw horecazaak.

We geven je de voornaamste inzichten mee.

Ontwerp zonder titel - 1
Inzicht 1

Alcoholvrij is een blijvende trend

16% van de volwassen Belgen zegt nooit te drinken.
En die groep is behoorlijk divers met weinig verschillen tussen gender, leeftijd, regio of onderwijsniveau.
Onder jongere generaties wordt er steeds meer gesproken over de ‘sober conscious‘ beweging: mensen die experimenteren met een tijd lang geen druppel alcohol te drinken om te kijken welke impact dat heeft op hun welzijn.
Een trend waarbij zeer weinig of helemaal niet drinken meer een lifestyle keuze wordt dan een restrictie.

(Bron: foodservice Alliance, 2022).

Inzicht 2

Alcoholarm, - vrij of 0.0 ???

Vaak wordt er gekozen voor het gebruik van een speciale gist of het destilleren van de drank, zodat er geen alcohol achterblijft.

  • Alcoholvrij:
    Bier in België met max. 0,5% alcohol wordt onder de noemer alcoholvrij verkocht worden.
    Wijn, andere gegiste drank en sterkedrank is alcoholvrij als het alcoholvolumegehalte niet meer dan 1,2 % vol bedraagt.
  • Alcoholarm:
    Bier met een alcoholgehalte van meer dan 0,5 tot max. 1,2 %.
  • 0.0:
    Als er 0.0% op de verpakking staat, weet je zeker dat het bier volledig alcoholvrij is.
Inzicht 3

Kiezen in plaats van vragen

Laat je personeel alcoholvrije en alcoholhoudende opties als gelijkwaardige opties aanbieden. Je klant kan heus wel een bewuste keuze maken.
Op aanvraag alcoholvrije alternatieven schenken is niet hetzelfde.

Inzicht 4

Kwaliteit boven kwantiteit

Begin liever met 3 dranken die je hebt geproefd en waar je zelf achter staat.
Dat is een prima start als je nog weinig met alcoholvrij doet.

Inzicht 5

Stap uit je comfortzone

Zorg dat de kaart niet enkel uit de ‘standaard’ alcoholvrije opties bestaat zoals 0.0 pils maar kies bv. voor:

  • een alcoholvrije wijn:
    Als een wijn langzaam ge-dealcoholiseerd wordt, blijft de smaak van de druif grotendeels behouden.
    Verras met een goede alcoholvrije bubbel. Juist in de categorie sparkling wines is het aanbod zeer sterk.
  • een botanical:
    Er zijn smaakvolle drankjes op de markt op basis van bv. jeneverbes (zoals ook gins) met kruiden.
    Een prachtige drankje voor in een mix die de smaak van whiskey, likeur, limoncello en rum bijzonder goed benaderen.
  • een ‘mocktail’:
    Begin met simpele klassiekers met een beperkt aantal ingrediënten.
    Denk aan een heel goede gin-tonic en kies bijvoorbeeld voor een margarita of een negroni. Kies er maximaal drie om mee te beginnen.
  • een alcoholvrij speciaalbier:
    Vrijwel elke grote brouwerij heeft een alcoholvrij of -arm blond- of witbier of IPA.
    En ook hier wordt geïnnoveerd door dranken te maken met een bierbeleving, maar zonder een bestaand biertje te verhitten om de alcohol eruit te halen.
  • een alcoholvrij digestief:
    Verras met een alcoholvrij digestief of een aangeklede koffie. Wat dacht je van een alcoholvrije limonzero?
    IJskoud geserveerd doet de smaak niet onder voor de versie mét alcohol.
Inzicht 6

0.0 -arrangement

Aangepaste wijnen bij je menu? Denk standaard ook aan passende alcoholvrije suggesties.

Vaak wordt er een BOB-arrangement voorzien met telkens een slokje wijn.
Een 0.0-arrangement, met een originele mix van gefermenteerde sappen, wijn, bier of thee is een traktatie voor je klant.

Allergeneninfo
Meer dan een verplichting
Welke allergenen zitten in je gerechten?
Hoe informeer je je klanten?
Lees meer
Afval verplicht sorteren<br>voor alle bedrijven<br>
Afval verplicht sorteren
voor alle bedrijven
Vanaf januari moeten alle bedrijven ook etensresten sorteren. We zetten alles op een rijtje...
Lees meer
Trends
Horeca trends 2024
Benieuwd naar de Horeca trends voor 2024?

Lees meer
Koffie<br>De 4 M's van de barista<br>
Koffie
De 4 M's van de barista
Om de perfecte koffie te zetten houdt elke barista rekening met de 4 M’s.

Lees meer
Thee<br>The basics
Thee
The basics
Theeconsumptie zit in de lift
Waar hoe zat het nu weer precies met de verschillende soorten?
Lees meer
Koffie<br>Ken je koffie
Koffie
Ken je koffie
Met koffie kan je alle kanten op
We hebben de 24 belangrijkste varianten voor je opgelijst.
Ontdek de folder
Op de hoogte blijven?
Meer omzet?
Meer tevreden klanten?

Blijf op de hoogte van nieuws en trends.
Ontvang maandelijks inspiratie in je mailbox.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.