Wild – een culinaire uitdaging

Wild van Wild

Een culinaire uitdaging

Wild is een natuurlijk product. Elke wildsoort heeft zijn eigen kenmerken en specifieke smaakpatroon.

Om wild lekker klaar te maken komt er vakkennis bij kijken.
Voor inspiratie zorgen wij…

Civet van hert met espuma van aardappel
wild van formaat

Hert

Als men in de gastronomie spreekt over hert staat dat voor de brede hertenfamilie.

Een hert is een groot dier met donkerrood vlees en zware bouten en rug. Kleine, fijne filets dat kan dus niet.

Van een ree kan dat wel gezegd worden. Reeënvlees is veel zachter, lichter van kleur en egaler van structuur. Reefilets zijn smaller en kleiner.

Als je fijner hertenvlees zoekt, is de hinde (biche) of het hertenkalf (faon) aangewezen.

Mijn naam is...

Haas

Haasachtigen zoals wilde haas en wilde konijnen hebben aromatisch vlees dat in de Vlaamse keuken enorm wordt gewaardeerd.

Jonge hazen zijn het malst en we gebruiken de edele delen zoals de rug (râble), achter- en voorpoten.
Wilde haas wordt niet gefaisandeerd (bestorven) en het bloed wordt gebruikt voor het binden van sauzen.

De klassieker hazepeper (civet) werd vroeger bereid met alle stukken van de haas. Tegenwoordig gebruikt men hiervoor de in stukken gesneden billen en poten.

pièce de résistance

Fazant

De fazant met zijn fraai gevederde decoratieve kleuren staat het vaakst op de Vlaamse menu’s.

De mannetjes zijn groot van stuk hebben een prachtig verenkleed. Na een jaar zijn ze meerderjarig.

Zijn vrouwelijke wederhelft is een deel kleiner en heeft minder opvallende kleuren. Ze broedt op groene gespikkelde eieren die kleiner zijn dan kippeneiren. Haar vlees is delicater van smaak.

 
Voorouder van het varken

Everzwijn

Everzwijnen leven in kudden samen in loofbossen en zijn alleseters.
Hun diëet bestaat voornamelijk uit plantaardig voedsel (eikels, beukennoten, kastanjes, wortelen, bladeren van wilde planten en landbouwgewassen zoals maïs, knollen, bieten).

In onze contreien was het everzwijn in een paar eeuwen tijd bijna helemaal uitgeroeid. Hun leefgebied werd kleiner door boskap en uitbreiding van de landbouw.
Lange tijd vond men het everzwijn schadelijk voor de landbouw en daarom mocht er het jaar door op gejaagd worden.
Ondertussen zijn hun aantallen terug sterk opgelopen.

Wild van wild
Productkennis
Welke soorten wild zijn er?
Wanneer zet je wat op de je kaart?

Lees meer
Wist-je-dat-je's<br>Olijfolie
Wist-je-dat-je's
Olijfolie
Olijfolie is lekker en gezond.
Waar hoe zat het nu weer precies met de verschillende soorten?
Lees meer
Salades<br>Productfolder
Salades
Productfolder
Met deze brochure proberen we je wegwijs te maken in ons uitgebreid aanbod

Ontdek de folder
Asian Cuisine
Ingrediëntenwijzer
De verschillende smaakmakers in de Aziatische keuken toegelicht

Lees meer
Tapas
Ingrediëntenwijzer
De verschillende tapas toegelicht


Lees meer
Tapas
Inspiratie
Op zoek naar extra inspiratie voor je Tapaskaart?


Lees meer
Op de hoogte blijven?
Meer omzet?
Meer tevreden klanten?

Blijf op de hoogte van nieuws en trends.
Ontvang maandelijks inspiratie in je mailbox.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.