Wild – een culinaire uitdaging
Een culinaire uitdaging
Wild is een natuurlijk product. Elke wildsoort heeft zijn eigen kenmerken en specifieke smaakpatroon.
Om wild lekker klaar te maken komt er vakkennis bij kijken.
Voor inspiratie zorgen wij…
Hert
Als men in de gastronomie spreekt over hert staat dat voor de brede hertenfamilie.
Een hert is een groot dier met donkerrood vlees en zware bouten en rug. Kleine, fijne filets dat kan dus niet.
Van een ree kan dat wel gezegd worden. Reeënvlees is veel zachter, lichter van kleur en egaler van structuur. Reefilets zijn smaller en kleiner.
Als je fijner hertenvlees zoekt, is de hinde (biche) of het hertenkalf (faon) aangewezen.
Haas
Haasachtigen zoals wilde haas en wilde konijnen hebben aromatisch vlees dat in de Vlaamse keuken enorm wordt gewaardeerd.
Jonge hazen zijn het malst en we gebruiken de edele delen zoals de rug (râble), achter- en voorpoten.
Wilde haas wordt niet gefaisandeerd (bestorven) en het bloed wordt gebruikt voor het binden van sauzen.
De klassieker hazepeper (civet) werd vroeger bereid met alle stukken van de haas. Tegenwoordig gebruikt men hiervoor de in stukken gesneden billen en poten.
Fazant
De fazant met zijn fraai gevederde decoratieve kleuren staat het vaakst op de Vlaamse menu’s.
De mannetjes zijn groot van stuk hebben een prachtig verenkleed. Na een jaar zijn ze meerderjarig.
Zijn vrouwelijke wederhelft is een deel kleiner en heeft minder opvallende kleuren. Ze broedt op groene gespikkelde eieren die kleiner zijn dan kippeneiren. Haar vlees is delicater van smaak.
Everzwijn
Everzwijnen leven in kudden samen in loofbossen en zijn alleseters.
Hun diëet bestaat voornamelijk uit plantaardig voedsel (eikels, beukennoten, kastanjes, wortelen, bladeren van wilde planten en landbouwgewassen zoals maïs, knollen, bieten).
In onze contreien was het everzwijn in een paar eeuwen tijd bijna helemaal uitgeroeid. Hun leefgebied werd kleiner door boskap en uitbreiding van de landbouw.
Lange tijd vond men het everzwijn schadelijk voor de landbouw en daarom mocht er het jaar door op gejaagd worden.
Ondertussen zijn hun aantallen terug sterk opgelopen.
Wist-je-dat-je's
Olijfolie
Waar hoe zat het nu weer precies met de verschillende soorten?
Salades
Productfolder
Meer omzet?
Meer tevreden klanten?
Blijf op de hoogte van nieuws en trends.
Ontvang maandelijks inspiratie in je mailbox.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.