Trendwatching – Aziatische keuken
- Home
- Agora Culinair Inspiration
- Trendwatching – Aziatische keuken
Asian Cuisine - Welke soorten rijst en noedels bestaan er?
De Aziatische keuken is één van de grote wereldkeukens en is een verzamelnaam voor bereidingen van verschillende regio’s. Invloeden van deze keuken vind je ook meer en meer terug op Belgische menukaarten. Het is niet altijd eenvoudig je weg te vinden in de wirwar van exotische benamingen en producten. Wij proberen we je wegwijs te maken in ons uitgebreid aanbod. Ontdek hier welke soorten rijst en noedels er bestaan.
Er is nog veel meer dus neem zeker contact op als je op zoek bent naar een specifiek product.
Welke soorten rijst zijn er?
Rijst is een graansoort uit het geslacht Oryza.
Er zijn grosso modo twee soorten. De bekendste is Aziatische (Oryza sativa) en dan is er Afrikaanse rijst (Oryza glaberrima).
Over de hele planeet is rijst een goedkope, voedzame energiebron, onderdeel van de dagelijkse maaltijd.
Rijst is vetarm, rijk aan waardevolle complexe koolhydraten.
Er zijn veel rijstsoorten met verschillen in kleur, kookvastheid en smaak.
Wilde rijst
Wilde rijst is eigenlijk geen rijst maar een graan, zaden van in water groeiende grassen.
De granen zijn donkerbruin tot zwart en zijn bijzonder voedzaam en smaakvol.
Oorspronkelijk komt wilde rijst uit Amerika komt waar het al geoogst werd door de Indianen.
Basmatirijst
De oorsprong van de Basmatirijst vinden we terug aan de voet van de Himalaya in Nepal.
Basmatirijst heeft een langere korrel en een intense, nootachtige smaak met een bloemiger aroma in vergelijking met de andere soorten rijst.
Jasmijnrijst
Witte rijst afkomstig uit Thailand die voluit ‘kao kao malin’ heet.
De naam verwijst naar de kleur van de rijstkorrel.
Deze soort wordt vaak bij pittige gerechten geserveerd en geldt vaak als goedkoper alternatief voor basmatirijst.
Witte rijst
De bekendste rijstsoort ter wereld heeft een zeer neutrale smaak.
De schil, zemelen en kiem van de volkoren rijst worden verwijderd waardoor de houdbaarheid verlengd wordt
maar er ook minder voedingsstoffen inzitten.
Lange korrelrijst
Rijst met korrels 3-5 keer zo lang als breed, die wat droger kookt en dus lekker, fluffy wordt.
Parboiled rijst wordt in het kaf gestoomd waardoor een belangrijk deel van de voedingsstoffen uit het vlies in de korrel geperst worden.
Na het drogen wordt de rijst gepeld en eventueel geslepen. Doordat hij al voorgekookt is, is deze rijstsoort sneller gaar dan gewone lange korrelrijst.
Sushirijst
Japanse rijst heeft een wat kortere, meer ronde gepolijste korrel.
Omdat deze korrel plakkerig wordt na het koken noemt men dit ook wel kleefrijst.
Daardoor is deze rijst bijzonder geschikt voor het maken van sushi.
Welke soorten noedels zijn er?
De Aziatische keuken gebruikt verschillende basissen voor de bereiding van deeg (rijst, zetmeel, tarwebloem).
Je vindt deeg in alle vormen (mie, noedels, vellen) en voor alle toepassingen (koud, stomen, frituren, bakken).
Rijstnoedels
De oorsprong gaat terug tot China.
Pasta gemaakt van in water-geweekte rijst wordt gekookt tot een deeg dat vervolgens in noedels getrokken wordt.
Ideaal voor roerbakgerechten en veganistische diëten.
Glasnoedels
Glasnoedels zijn half-doorschijnend, dun en gemaakt van mungbonen maar ook van yam, (zoete) aardappel of cassave. Op zichzelf hebben ze niet veel smaak maar ze nemen makkelijk andere smaken op.
Koud in salades, warm voor een roerbakgerecht, in soep… Met glasnoedels kan je alle kanten uit.
Eiernoedels
Noedels die geel zijn omdat ze gemaakt worden met tarwemeel en ei.
Je moet ze maar kort koken en kan ze voor alles gebruiken (roerbakgerechten, soepen, koud in salades).
Mie
Tarwenoedels die gevormd worden door het trekken en vouwen van deeg.
Voor gebruik in roerbakgerechten, bami en soepen.
Ramen
Noedels gemaakt van tarwe, ei, water en kansui (gealkaliseerd water).
Door de kansui wordt de noedel elastisch en kan je er makkelijk draden van trekken.
Ramen is eigenlijk de naam van de noedelsoep waarvoor je deze noedels gebruikt.
Udonnoedels
Witte, dikke, zachte Japanse noedels gemaakt van tarwebloem en zonder eieren.
Ze hebben een milde smaak en gladde textuur en zijn perfect voor wok en noedelsoep.
Wonton
Oorspronkelijk bedoeld voor in de soep maar ze zijn eveneens de ravioli van de Chinese keuken.
Gemaakt met vierkant, gelige deegvelletje van bloem, ei en zout. Na het koken worden ze een beetje doorschijnend en glibberig.
Loempia
Wit-gelig, ondoorschijnend deegvel van tarwe, olie en zout, gevuld met diverse vullingen.
Egg roll (Chinees): gefrituurd, groot, rechth., vaak met vlees
Spring roll (Vietnamees): gefrituurd, kleiner, sigaarvormig, vaak veggie
Rijstpapier
Vellen gemaakt van rijstmeel, zout, en water die men stoomt en vervolgens in de zon laat drogen. Vooraf kort in water weken.
Vooral gebruikt om hanteerbaar pakketje te maken dat gefrituurd of gestoomd kan worden.
Summer roll (Vietnamees): niet gefrituurd, klein, vaak met garnalen
Nems - Gyoza
Nems: Vietnamese, kleine loempia's van gemalen (varkens)vlees in rijstpapier en vervolgens gefrituurd.
Gyoza: kleine Japanse pasteitjes met gekruide vlees-kool vulling die eerst in de pan gebakken worden, dan gaar gestoomd en opnieuw even gebakken.
Dim Sum
Verzamelnaam voor allerhande kleine hapjes uit de Chinese-Cantonese keuken.
Gestoomd of gefrituurd.
Gua bao buns
Kleine witte tarwebroodjes die een beetje zoet zijn en ook wel bekend zijn als lotusbroodjes.
Het platte broodje wordt dubbelgevouwen en gestoomd met allerlei verschillende vullingen.
Meer omzet?
Meer tevreden klanten?
Blijf op de hoogte van nieuws en trends.
Ontvang maandelijks inspiratie in je mailbox.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.