Horeca trends voor 2024

Trendwatcher

Horeca trends 2024

Het jaareinde is dé periode om terug te kijken op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Maar het is ook de gelegenheid om te kijken naar wat de toekomst brengen gaat.

We hebben de belangrijkste trends voor de Horeca in 2024 opgelijst.
Food Inspiration

foodbar 2
Trend 1

Prijzen verhogen, ja
maar verhoog ook de beleving!

De prijsperceptie (wat klanten vinden dat ze moeten betalen voor een bezoek aan je zaak) bestaat uit drie delen:

  1. het gerecht/drank
  2. de zaak
  3. de service

Als je aankoopprijs (1) stijgt, stijgt ook je verkoopprijs. Onthou wel dat de klant die prijs als totaalprijs blijft zien.
Zorg in 2024 bij stijgende prijzen dan ook voor een stijgend totaalproduct en dus ook een waardetoevoeging op het gebied van je zaak (2) en service (3).

Trend 2

Het jaar van de bezetting

Restaurantstoelen die niet bezet zijn leveren niets op. Stoelen op dinsdagavond leveren meer winst op dan op zaterdagavond want dan zit je zaak toch al vol.

Heeft je zaak 50 zitplaatsen dan kan je 150 stoelen verkopen (1 x voor de lunch en 2 x ’s avonds). Dat maakt 1.050 stoelen per week. De meeste zaken zullen zo maar aan 30% bezetting komen.

Je zal je prijzen dan wel heel fors moeten opslaan wil je nog iets overhouden. Met marges die nu al onder druk staan zal er niets anders opzitten dan te werken aan je bezetting. 2024 wordt het gevecht om de klant op maandag-, dinsdag- en woensdagavond.

Een voorschot vragen bij reserveringen of het opleggen van een fee bij het niet respecteren van een reservering wordt makkelijker aanvaard mits transparante communicatie.

leeg restaurant
personeel
Trend 3

Van vast en personeel flex
naar flex en personeel vast

De druk om goed opgeleid en betrouwbaar personeel te vinden zal niet afnemen.
Wel integendeel…

Waar tot nu toe volop ingezet werd op het flexibel personeelmodel zien we terug een switch naar meer vast personeel. Personeel is het vaste gegeven dat er op zoveel mogelijk momenten is, en om de drukte wat meer te reguleren worden andere onderdelen flex.
Flexibele openingstijden, flexibele prijzen, flexibele assortimenten, flexibele capaciteit, flexibele service en zelfs flexibele concepten.

Trend 4

Trouw

De terugkerende klant is de levensader van de horecaonderneming en daar doen we alles voor.
Creativiteit is hierin geboden!

Spaarkaarten, puntensystemen, cadeaus voor trouwe gasten en voordelen tot gratis gerechten aan toe gaan we steeds vaker zien.

trouw
data
Trend 5

Datagedreven Horeca

Digitalisatie is al vanzelfsprekend voor de laatste generatie ondernemers – niet alleen om je zaak te beheren, maar ook om het gemak van je klant te verhogen. Tegelijkertijd zijn de mogelijkheden en het potentieel van alle vastgelegde data grenzeloos. 

Door digitalisatie worden betaaldata en bestellingen gekoppeld en het consumptiegedrag van klanten volledig in kaart gebracht. Alles op de kaart wordt geanalyseerd op basis van populariteit, winstgevendheid en retentie per gerecht, zodat je winstmarges kan bijsturen waar nodig en je kaart kan optimaliseren.

Daarnaast kan je door digitalisatie de frequentie van bestellingen per uur in beeld brengen. Zo kan je je personeelsplanning verbeteren en het juiste aantal mensen inschakelen wanneer daar het meeste vraag naar is. 

Allergeneninfo
Meer dan een verplichting
Welke allergenen zitten in je gerechten?
Hoe informeer je je klanten?
Lees meer
Trends
Niet-alcoholisch voor elk
De vraag naar alcoholvrije dranken, bubbels, wijnen en spirits groeit enorm.
Lees meer
Afval verplicht sorteren<br>voor alle bedrijven<br>
Afval verplicht sorteren
voor alle bedrijven
Vanaf januari moeten alle bedrijven ook etensresten sorteren. We zetten alles op een rijtje...
Lees meer
Koffie<br>De 4 M's van de barista<br>
Koffie
De 4 M's van de barista
Om de perfecte koffie te zetten houdt elke barista rekening met de 4 M’s.

Lees meer
Thee<br>The basics
Thee
The basics
Theeconsumptie zit in de lift
Waar hoe zat het nu weer precies met de verschillende soorten?
Lees meer
Koffie<br>Ken je koffie
Koffie
Ken je koffie
Met koffie kan je alle kanten op
We hebben de 24 belangrijkste varianten voor je opgelijst.
Ontdek de folder
Op de hoogte blijven?
Meer omzet?
Meer tevreden klanten?

Blijf op de hoogte van nieuws en trends.
Ontvang maandelijks inspiratie in je mailbox.
Meer dan 2.500 collega’s gingen je voor.